Ujian Psikometrik Dan Kepentingannya

Tahukah anda apa yang dimaksudkan dengan ujian Psikometrik?

Sedikit info bagi anda yang telah dipanggil untuk menjalani ujian Psikometrik tetapi belum biasa mendengar apa itu ujian Psikometrik malahan tidak tahu langsung apa itu ujian Psikometrik.

Kalau dah tak tahu langsung apa itu ujian Psikometrik dan bagaimana jenis soalan yang akan ditanya dalam ujian Psikometrik, bagaimana cara untuk anda duduki ujian Psikometrik?

Apa yang lebih teruk lagi, macam mana nak lulus ujian psikometrik?

Kami akan terangkan secara ringkas apa yang dimaksudkan dengan ujian Psikometrik di dalam post ini.

Ujian Psikometrik sebelumnya dikenali dengan nama penilaian sahsiah dan minat, tetapi nama tersebut kemudiannya telah diubah kepada ujian Psikometrik di mana skop yang lebih khusus ditekankan di dalam ujian ini.

Ujian psikometrik merupakan suatu jenis peperiksaan yang dijalankan oleh pihak suruhanjaya bagi memilih hanya calon yang betul-betul layak sahaja bagi mengisi kekosongan jawatan yang ada.

Apa yang ditekankan di dalam Ujian Psikometrik?

Ia merupakan ujian yang menekankan penilaian bagi mengukur tahap kekuatan minda, ingatan dan kefahaman calon terhadap ilmu.

Psikometrik pula lebih kepada instrumen yang digunapakai untuk mengukur pola-pola tabiat dan tingkah laku seseorang yakni calon tersebut.

Kami nasihatkan, anda jangan ambil mudah kepentingan ujian Psikometrik. Ia sebenarnya cara mudah untuk pihak suruhanjaya reject anda jika anda tidak tahu cara yang betul nak handle ujian Psikometrik ni.

Saingan sangat sengit! Saya mahu buat persediaan awal! [KLIK]

Anda tentu tahu yang saingan untuk masuk kerja kerajaan sangat sengit dan pihak suruhanjaya pula memiliki senarai calon yang sangat panjang. Mereka tentunya hanya akan memilih calon yang betul-betul layak dan memenuhi kriteria sahaja untuk mengisi kekosongan jawatan tertentu.

Jadi sekarang, apa pilihan anda?.. sudah dipanggil untuk menduduki ujian tetapi buat persiapan sambil lewa?..

Atau ambil peluang keemasan ini dan buat persediaan lengkap untuk duduki ujian Psikometrik?

Klik jika anda mahu buat persediaan lengkap ujian Psikometrik

Pilihan di tangan anda.

Semoga anda terus sukses!

Ikuti kami di Facebook bagi mendapatkan perkembangan terkini informasi berkaitan kerjaya di sektor kerajaan.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *